fbpx

Kari Jakobsson

vihreä kuntavaikuttaja Turusta

Aluevaalit tulevat – miksi olen ehdolla?

Ensimmäiset hyvinvointialueiden aluevaalit järjestetään 23.1.2022 ja ennakkoäänestys alkaa jo 12.1. Vaikka vaaleihin on aikaa vain kuukausi, eivät tulevat vaalit ole nousseet kovin suureksi puheenaiheeksi. Edes siitä huolimatta, että esimerkiksi Varsinais-Suomessa hyvinvointialueesta tulee maakunnan suurin työnantaja ja Turun kaupungin budjetista yli puolet siirtyy sote-muutoksen myötä alueelle.

Miksi olen ehdolla aluevaaleissa? Ehdokaslistoille aluevaalit ovat vetäneet suureksi osaksi jo tunnettuja poliitikkoja, sote-alan työntekijöitä tai muuten aiheesta kiinnostuneita. Hoiva ja huolenpito ei ole niinkään omaa alaa, mutta alueiden vastuulla on myös runsaasti teknisiä ja hallinnollisia asioita. Tuon aluevaltuustoon asiantuntemusta laajoista tietojärjestelmistä ja niiden hankinnasta sekä tiedonhallinnasta, digitalisaatiohankkeista ja sähköisestä asioinnista. Ja sivutoimisena terveysalan perheyrittäjänä myös näkemystä pienyrittäjien roolista kokonaisuudessa.

Varsinais-Suomi kuuluu ns. sirpalemaakuntiin, joissa palveluja ei tuota yhtymä vaan pääasiassa kuntaorganisaatiot. Joillakin alueilla ollaan jo selvästi pidemmällä yhteistyössä. Hyvinvointialueilla ei päätetä ainoastaan palveluiden sijoittumisesta tai järjestämisestä. Varsinais-Suomen maakunnassa on peräti 41 erillistä sosiaali- ja terveysalan tietojärjestelmää, mikä tekee kokonaisuudesta maan hajanaisimman. Palvelut myös muodostuvat sekä julkisesta että yksityisestä toiminnasta. Tämän sopan keittely vaatii rauhallista otetta ja ymmärrystä siitä, että tietojärjestelmien hallittu yhdistäminen on jopa pidempi prosessi kuin vaikkapa terveysasemien uudelleenjärjestely.

Varsinais-Suomen vihreiden aluevaaliohjelmaan voi tutustua täällä: //www.varsinaissuomenvihreat.fi/aluevaalit/aluevaaliohjelma-2022/

Comments are closed.