fbpx

Kari Jakobsson

vihreä kuntavaikuttaja Turusta

Vaalikonevastauksia

Vaalivalmisteluista yksi tärkeimmistä on vaalikoneisiin vastaaminen. Projekti on aika työläs, sillä osa kysymyksistä on aika haastavia ja perusteltu mielipide kaikkiin kysymyksiin olisi hyvä muodostaa. Vaalikonevastaukset saattavat olla tiukan tarkastelun alla ja niihin on saatettu palata valtuutettujen osalta vielä kauden aikana. Vaalikoneet ovat nousseet merkittävään rooliin vaaleissa eikä katukampanjoinnin vähentyminen koronan takia varmastikaan niiden merkitystä vähennä.

Vaalikoneisiin vastaaminen on mielenkiintoista, mutta on mahdotonta sanoa tulkitseeko vaalikonetta täyttävä äänestäjä asiat samoin. Esimerkiksi turvallisuutta koskeviin kysymyksiin olen lähtenyt rakentamaan vastausta liikenneturvallisuudesta ja koulujen yhteisöllisyydestä kun joku toinen saattaa ajatella ensimmäiseksi poliisien lisäämistä kaduille ja vartijoita kouluihin. Olen kerännyt alle vaalikonevastaukset ja joitakin nostoja eri koneista.

Ylen vaalikone

//vaalikone.yle.fi/kuntavaalit2021/262/ehdokkaat/22344

Ylen vaalikone oli toteutukseltaan laadukas ja pääosin miellyttävä täyttää. Joidenkin ehdokkaiden kohdalla haasteita tuotti se, että viimeiseltä sivulta oli jäänyt huomaamatta vastaukset julkaisuvalmiiksi asettava valmis-painike. Tästä syystä vaalikoneen julkaisun aikana ei kaikkien vastanneiden ehdokkaiden vastauksia koneessa näkynyt.

Paikallisista kysymyksistä nousi esiin raitiotie ja jo kertaalleen päätetyn uuden konserttitalon sijainti. Joukkoliikenteen maksuttomuudesta kysyttiin myös ja sen osalta vastauksissa lienee omassakin puolueessa aika laaja skaala. Kannatan kokeiluja ja kampanjoita, mutta maksuton joukkoliikenne ei paranna joukkoliikenteen laatua, Tallinnassa on laatu maksuttomuuden takia laskenut. Mieluummin kerätään kohtuullista käyttömaksua ja tuotetaan toimivampaa ja tehokkaampaa palvelua.

Helsingin Sanomien ja Ilta-Sanomien vaalikoneet

//www.vaalikone.fi/kunta2021/ehdokkaat/853/13697

//www.vaalikone.fi/kunta2021/is/ehdokkaat/853/13697

Helsingin Sanomien vaalikone oli osa Sanoma-konsernin yhteistä vaalikonetta, johon kuuluivat myös Ilta-Sanomat ja pari maakuntalehteä. Tässä toinen teknisesti mukavasti toiminut vaalikone, jossa ei tarvinnut jännittää katoaako vastaukset jos jatkaa vastaamista myöhemmin.

Paikallisina kysymyksinä tiedusteltiin raitiotien ja konserttitalon lisäksi tunnin junasta ja ratapihahankkeesta. Tunnin junalle tietysti suurta peukkua ja ratapihahankkeenkin näkisin mielelläni etenevän. Turku on asettanut areenasijoitukselle jo aiemmin ehdot eikä nykyinen tilannekaan Turkuhallin kanssa ole mitenkään ihanteellinen.

Nuorten vaalikone (Allianssi)

//www.alli.fi/tapahtumat/nuorten-vaalikone#/ehdokkaat/CANDIDATE_cpuG3y28EzRMUtrKvzEhZs?lng=fi

Nuorten vaalikone oli takarajansa takia ensimmäinen, johon vastasin jo helmikuussa. Julkaisu oli asetettu niin aikaiseksi, että vaalien siirrosta ei silloin edes ollut vielä mitään tietoa. Tulipa sen osalta oltua lopulta hyvissä ajoin valmiina neljä kuukautta ennen vaaleja.

Asian tärkeydestä huolimatta tälle vaalikoneelle pitää antaa hieman kritiikkiä siitä, että kyseessä oli melkoisen yksioikoinen kone. Jos vastaa olevansa eri mieltä väittämästä, on samalla vähän nuorten oikeuksia vastaan. Siksi jo osittain eri mieltä asiasta oleminen tuntui vastatessa selittelyltä.

Turun Sanomien vaalikone

//apps.myzef.com/resources/turunsanomattoimitus/3kupp1/index.html?zefTarget=5778999606247424

Suurimman paikallislehden vaalikoneelle on aina kovat odotukset, mutta valitettavasti sen osalta jouduttiin hieman pettymään. Kun monet muut vaalikoneet olivat vieneet tunteja useammalta illlalta, Turun Sanomien koneessa oli vain 12 kysymystä eikä vastauksia saanut edes perustella. Kysymyksiä on niin vähän, että yhdestä asiasta hieman eri mieltä oleminen saattaa pudottaa jo kauas kärjestä.

Kysymykset olivat tietysti pääosin paikallisia, mutta juuri siksi vastauksia olisi ollut mukava päästä myös perustelemaan. Osittain perusteluita samoihin kysymyksiin toki löytyy muista vaalikoneista, mutta esimerkiksi pormestarijärjestelmästä ei muualla kysymyksiä ollut.

Muut

Lisäksi vaalikonevastaukset tulevat löytymään ainakin Iltalehden ja OAJ:n vaalikoneista, jotka julkaistaan lähiaikoina.

Comments are closed.